Investeren in Goudbaar

Investeren in goudbaar is tegenwoordig erg in trek. Het vormt namelijk een solide belegging in onzekere tijden. Denk aan financiële crisissen, oorlogen en valutahervormingen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de vraag naar goud de afgelopen jaren zo enorm groot is. En in onzekere tijden neemt de behoefte aan investeren in goudbaar, als betrouwbare belegging die vele financiële stormen doorstaat, dan ook toe.

Waarom investeren in goudbaar? Dat is een vraag die natuurlijk velen zich stellen. Het is echter niet zo eenvoudig om daar een pasklaar antwoord op te geven. Er zijn tal van redenen te noemen waarom investeren in één goudbaar of meerdere exemplaren aantrekkelijk is. Zo is goud een schaars edelmetaal waar tegenwoordig, vanwege van de financiële crisis, veel vraag naar is. De goudproductie in de mijnen blijft daar tot op heden bij achter, ondanks het feit dat diverse mijnen hun productie hebben opgeschroefd. Aan de andere kant zijn er ook mijnen die minder produceren, omdat de voorraad edelmetaal opraakt. Al met al reden genoeg waardoor investeren in goudbaren meer in de belangstelling komt.

Een andere reden waardoor het investeren in goudbaar is aangewakkerd is vanwege de enorme renteverlagingen die de Amerikaanse Bank de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Daardoor is het stukken minder interessant geworden voor buitenlandse investeerders om in de dollar te beleggen. Zij zochten naar andere solide investeringsmogelijkheden. Hierbij viel de keus op goud. Immers, sinds jaar en dag wordt het edelmetaal goud beschouwd als een vrij waardevaste investering. Daarbij komt dat investeren in goudbaar de mogelijkheid biedt gedane investeringen op termijn met een goed rendement te verkopen. En dat is natuurlijk zeer aantrekkelijk.

Bovendien spreekt het bezitten van goud ook zeer tot de verbeelding en heeft het een natuurlijke aantrekkingskracht. Dat leert ook de geschiedenis rondom de bekende Gold Rush. Tegenwoordig zijn diverse mensen daarom bereid te investeren in goudbaar. Het is één van de mogelijkheden om een tastbaar stukje van het magische goud te bezitten.

Tot slot is investeren in goudbaar ook nog extra aantrekkelijk om belastingredenen. Beleggingsgoud is namelijk vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat wie goud koopt, geen 19% BTW hoeft te betalen over de aankoopsom. Dat is heel aantrekkelijk, want zo hoeft u niet met deze 19% rekening te houden in uw winstberekeningen. Wie goud koopt, kan er bij wijze van spreken direct aan verdienen.

Investeren in goudbaar vergt wel kennis van de goudkoers. Want, wie goud wil kopen wil dat natuurlijk tegen een zo laag mogelijke prijs doen en dus een zo goed mogelijke investeringsdeal sluiten. De goudprijs wordt dagelijks vastgesteld op de goudmarkt en wordt vermeld in Amerikaanse dollars per 1 troy ounce. Dat staat gelijk aan 31,01 gram goud. Wat de goudprijs vandaag, morgen of overmorgen doet, hangt sterk af van de ontwikkelingen in de internationale politieke en economische situatie. Algemeen wordt verondersteld dat ten tijde van deflatie de goudprijs daalt en in perioden van inflatie de goudprijs stijgt. Overweegt u te investeren in goudbaar? Lees dan eerst de informatie op deze website. Volg daarnaast de politieke en economische ontwikkelingen in de wereld en verdiep u in de goudprijs. Online zijn er tal van grafieken te vinden die een overzicht geven van de goudkoers door de tijden heen. Zeer interessant en handig voor wie wenst te investeren in goudbaar.

Wie wil investeren in goudbaar kan daarbij kiezen uit verschillende soorten en gewichten van het omgesmolten edelmetaal. Er wordt bij goudbaren een onderscheid gemaakt tussen de kleine goudbaren en grote goudbaren. Kleine goudbaren zijn in diverse gewichten te koop. Van bijvoorbeeld 1, 5 en 10 gram. Met een kleine investering tot enkele honderden euro’s kan al een goudbaar van enkele grammen worden aangeschaft. Dat maakt het mogelijk voor een grote groep mensen om te investeren in goudbaren. Om zo te zorgen voor een aantrekkelijk spaarpotje voor bijvoorbeeld over tientallen jaren. Als aanvulling op het pensioen of extraatje voor de kinderen en kleinkinderen. Natuurlijk kan er ook in grotere goudbaren geïnvesteerd worden. Dat levert vanzelfsprekend op termijn meer rendement op. Het vraagt tegelijkertijd ook om een grotere investering. Die kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s voor wie wil investeren in bijvoorbeeld een goudbaar van 250, 500 of zelfs 1 kilo.

Wie investeert in goudbaren en dan vooral de kleinere hoeveelheden, kan ervoor kiezen het goud thuis in een kleine, maar vanzelfsprekend goed beveiligde kluis te bewaren. Er zijn diverse kluizenhandelaars die u hierover kunnen adviseren. Investeren in goudbaar en dan in het bijzonder de grotere hoeveelheden vraagt des te meer om een goede bergplaats voor de baren. U kunt ervoor kiezen deze thuis in een zeer goed beveiligde kluis op te slaan. Echter, de meeste mensen die investeren in goudbaren in een grotere gewichtsklasse kiezen liever voor een gespecialiseerd bedrijf dat de beveiliging verzorgt. Er zijn namelijk professionele ondernemingen met optimaal beveiligde kluizen waar u met een gerust hart de goudbaren kunt opbergen. Houd er wel rekening mee dat er kosten aan het veilig opbergen van de goudbaren zijn verbonden. Hoe hoog die kosten zijn, verschilt per aanbieder. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de kosten van een kluis huren de eventueel toekomstige winst bij verkoop teniet doen.

Als u uiteindelijk besluit te investeren in goudbaar dan zijn er verschillende producenten waar u terecht kunt. Een leidraad bij het kopen van goudbaren is te kiezen voor een smelterij die zogenaamde ‘Good Delivery’ baren aanbiedt. Een aangesloten smelterij voldoet aan diverse regels en wordt ook regelmatig gecontroleerd. Bovendien zijn deze goudbaren voorzien van een producentenstempel. Een erkende Europese smelter is bijvoorbeeld Umicore. Die biedt goudbaren aan met het hoogste zuiverheidpercentage. Deze goudbaren bevatten namelijk 99,9% goud.

Snel geld verdienen of veel winst maken op de korte termijn is met investeren in goudbaar vaak niet mogelijk. Het is eerder een kwestie van een langetermijninvestering. De meeste mensen kiezen doorgaans voor investeren in goudbaar om bijvoorbeeld hun kapitaal veilig te stellen; als zekerheid voor de toekomst wanneer zij het goud met een aantrekkelijke winst verkopen. En indien de financiële markt stabiliseert, zal die winst zeker niet op de korte termijn gerealiseerd worden. Vandaar dat investeren in goudbaar vraagt om een langetermijnvisie.