Goudbaar Maten

Goudbaar maten variëren van slechts 1 gram tot wel 1 kilo of zelfs meer. Dankzij deze variëteit is het kopen van dit zeldzame edelmetaal voor verschillende bevolkingsgroepen mogelijk. Bijvoorbeeld als investering voor later, als bijzonder cadeau of als betrouwbare belegging. Wat u ook nastreeft met het kopen van goudbaar, het is in elk geval een veilige manier om ervoor te zorgen dat het kapitaal zijn waarde behoudt. Welke goudbaar maat u ook kiest.

Het kopen van goudbaar is in tegenstelling tot bijvoorbeeld zilver vrijgesteld van BTW. Dit is zeer aantrekkelijk voor een ieder die in goud wenst te investeren. Het betekent immers dat de aankoopsom dus niet met 19% BTW wordt verhoogd. Zo wordt er dus niet al bij voorbaat geld afgesnoept van de winst die in de toekomst behaald kan worden. En dat is zeker interessant voor wie wenst te beleggen. Of het nu gaat om gouden munten of een van de diverse goudbaar maten.

Zo zijn er al kleine goudbaren te koop van enkele grammen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de goudbaren van 1, 5 en 10 gram. Deze kleine goudbaren kunt u al voor minder dan honderd euro aankopen. Dat kan zeer aantrekkelijk zijn voor wie niet in één keer een enorm geldbedrag tot zijn of haar beschikking heeft voor de aankoop van grotere goudbaren. Er kan bijvoorbeeld voor worden gekozen om maandelijks een kleine goudbaar maat van enkele grammen te kopen in plaats van het geld op een spaarrekening te storten. Zo bouwt u gaandeweg toch een waardevast kapitaal op dat op termijn zelfs een mooi rendement kan opleveren: voor de kinderen, de kleinkinderen of als aanvullend pensioen. Hoewel de kleine goudbaar maten erg klein zijn en weinig plek innemen, is het natuurlijk verstandig deze op een veilig plaats te bewaren. Zeker als u de goudbaren thuis wenst te bewaren. Het is dan zeer raadzaam een goed beveiligd kluisje aan te schaffen.

Goudbaar maten vanaf 100 gram zijn uiteraard een stuk groter dan de 1 grams baren. Deze grotere goudbaren spreken dan ook meer tot de verbeelding. Vanwege de investering die het kopen van de grotere goudbaar maten zoals 100 gram met zich meebrengt, is dit zeker voor beleggers een interessante optie. Het is een veilige en waardevaste belegging van kapitaal dat is opgebouwd. Bovendien biedt het een uitgesproken de kans om na verloop van tijd een aantrekkelijke winst te realiseren. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor wie overweegt de grotere goudbaar maten van 250 gram of zelfs 500 gram aan te schaffen. Deze grote goudbaar maten brengen echter een behoorlijke financiële investering met zich mee. Het zijn dan ook vooral de meer vermogende mensen en beleggers die de grotere goudbaar maten aankopen.

De goudbaar maten vanaf 100 gram liggen vanzelfsprekend ook beter in de hand dan de kleinere grammen goudbaar. De grotere goudbaar maten zijn bovendien vanwege hun vorm goed op te bergen in een persoonlijke kluis. Toch kiezen de meeste mensen ervoor de grotere goudbaar maten op de slaan bij gespecialiseerde bedrijven. Deze professionals zorgen namelijk voor een optimale beveiliging en bewaking van uw kostbare goudbaren. Dat is wel zo prettig, want zo bent u ervan verzekerd dat niemand bij uw goud kan komen.

Eén van de meest geliefde goudbaar maten is sinds jaar en dag die van 1000 gram, oftewel 1 kilo goud. Met 1 kilo goudbaar zet u een klein kapitaal om in een prachtig stuk tastbaar goud. Dit geelkleurig edelmetaal weerspiegelt het omgevingslicht en blijft onder alle omstandigheden mooi glanzen. Daarom is het ook een bijzonder bezit waar u dagelijks van kunt genieten. Even ter vergelijking: voor hetzelfde bedrag kunt u eveneens in een spiksplinternieuwe boot varen of in nieuwe auto had kunnen rijden.

Maar tegelijkertijd is de aankoop van 1 kilo goudbaar een enorm waardevaste investering. Een investering die bijvoorbeeld bestand is tegen inflatie en in de toekomst een heel mooi rendement kan opleveren als het wordt verzilverd. Met die auto of die boot is dat heel anders; daar heeft u immers met onderhoud en afschrijvingen te maken.

Voordat u tot het kopen van goudbaar overgaat is het verstandig de goudkoers te volgen. Zo weet u wat er speelt op de goudmarkt en kunt u op het juiste moment en tegen de beste koers goud kopen. De goudkoers wordt dagelijks op de goudmarkt vastgesteld en wordt weergegeven in Amerikaanse dollars per troy ounce, omgerekend 31,1 gram. Dat is wel zo handig, want dat maakt het vergelijken van de onderlinge prijs bij eenzelfde hoeveelheid wel gemakkelijk. Overigens 1 troy ounce komt overeen met pakweg “één mespuntje” goud.

Vervolgens is het bij het kopen van goudbaar maten zeker ook van belang te letten op de kwaliteit van het goud. De kwaliteit van goud wordt uigedrukt in een zuiverheidpercentage. De meest zuivere baar bevat 99,9% goud en wordt ook wel aangeduid met 24 karaat. Een ander veel voorkomend zuiverheidpercentage is 99,5%, maar er is ook goud met lagere zuiverheidpercentages in omloop. Wie echter in goudbaren wil investeren, doet er goed aan te kiezen voor de allerbeste kwaliteit. Die bevatten namelijk het meeste goud en zullen uiteindelijk ook met meer winst verkocht kunnen worden.

Er zijn diverse goudproducenten die goudbaar maten van topkwaliteit leveren. U kunt deze betrouwbare producenten onder andere herkennen aan de ‘Good Delivery’ status. Om dit keurmerk te mogen dragen, moet er aan diverse strenge eisen worden voldaan. Bovendien moeten de goudbaren voorzien zijn van een stempel van de producent. Een bekende Europese producent is Umicore in België die goudbaar maten van hoge kwaliteit aanbiedt.

Naast het kopen van goudbaar maten is het heel gebruikelijk om in gouden munten te investeren. Gouden munten zijn voordeliger in de aanschaf, maar zijn dan ook een stuk kleiner dan de goudbaar maten. Een veelgebruikte maat bij gouden munten is de troy ounce en de zeer populaire Krugerrand uit Zuid-Afrika heeft precies dat gewicht. Andere zeer gewilde gouden munten zijn de Maple Leaf (Canada), de Nugget (Australië) en de Philharmonic (Oostenrijk). Het interessante aan gouden munten is dat deze behalve een goudwaarde ook een waarde als verzamelobject hebben. Het kan daarom zeer lucratief zijn om naast het kopen van goudbaren ook in gouden munten te investeren. Bijelkaar kan het een mooi kapitaal vertegenwoordigen waarmee u in de toekomst een aantrekkelijke winst kunt realiseren.