Goud Kopen

Vanwege de economische recessie is goud kopen de afgelopen jaren enorm populair. Goud wordt namelijk gezien als een veilige en solide haven voor kapitaal. Maar goud kopen is ook als investering om winst mee te maken aanlokkelijk. Dit alles gecombineerd met de stijgende goudkoers maakt dat steeds meer mensen goud kopen. Fysiek in de vorm van sieraden, baren of munten, maar ook minder tastbaar in de vorm van spaarplannen en aandelen in goudmijnen.

Fysiek goud kopen is heel gemakkelijk. Bijvoorbeeld door baren goud te kopen. Bovendien is fysiek goud bereikbaar voor een grote groep mensen, omdat het al in kleine hoeveelheden beschikbaar is. Goudbaren zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Zo zijn er goudbaren te koop van 1, 5 en 10 gram, maar ook van 50, 250 en zelfs van 1 kilo. Zodra u voor 100 gram of meer kiest dan is er toch al sprake van een forse investering die eerder voor beleggers of vermogende particulieren is weggelegd.

Een andere manier van goud kopen is te kiezen voor munten. Door de eeuwen heen zijn er diverse gouden munten in omloop gebracht door regeringen en koningshuizen. Gouden munten zijn te koop in diverse eenheden, namelijk: 1/10 ounce, ¼ ounce, ½ ounce, of 1 troy ounce (31,1 gram) puur goud. Bekende voorbeelden van aantrekkelijke gouden munten zijn de Krugerrand uit Zuid-Afrika, de Nuggets uit Australië, de Philharmonic uit Oostenrijk en de Maple Leaf uit Canada. Deze gouden munten zijn niet alleen zeer geliefd bij verzamelaars, maar ook interessant voor beleggers. Want gouden munten rekenen makkelijk doordat het gewicht van een munt qua waarde gelijk is de koers van goud. Dit geldt voor de munten van 1 troy ounce.

Ook kunt u via het zogenaamde BullionVault systeem fysiek goud kopen. Hierbij wordt er online goud gekocht dat vervolgens in een van de professionele kluizen van BullionVault wordt opgeslagen. Dat kan in Londen, New York en Zürich. En hoewel BullionVault een erg veilige manier van goud kopen is, is het ook niet direct voordelig. Er zitten namelijk de nodige kosten aan. Er moeten commissiekosten over de koopprijs van het goud worden betaald. Deze variëren van 0,8% tot 0,02%. Daarbij komt jaarlijks nog een percentage bewaarloon over het bedrag waarvoor goud is gekocht. Dit is overigens inclusief verzekering. Wie overweegt via het BullionVault-systeem goud te kopen, doet er vanwege de bijkomende kosten verstandig aan de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Immers, goud kopen is bedoeld om een waardevaste investering te doen met als doel een mooi rendement op termijn te bewerkstelligen.

Goud kopen kan ook via een zogenaamd goud spaarplan. Een goud plan is doorgaans zeer flexibel en daarom voor verschillende groepen mensen zeer aantrekkelijk om gebruik van te maken. Zeker voor wie niet direct over een groot bedrag geld kan beschikken, maar toch graag op een klein kapitaal wil opbouwen. Via het goud spaarplan wordt er bijvoorbeeld maandelijks een bedrag gereserveerd waarmee goud wordt gekocht. Op die manier is het uiteindelijk toch mogelijk met goud een klein vermogen op te bouwen dat in de toekomst mogelijk een leuk rendement oplevert.

Als solide belegging van het kapitaal is goud kopen tegenwoordig eveneens zeer geliefd. Dat komt mede ook doordat beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW. Dit geldt zowel voor aandelen, opties als fysiek goud. En dat maakt voor diverse partijen goud kopen zeer aanlokkelijk. Door het achterwege blijven van de BTW levert een investering in goud vanaf het moment dat de goudkoersen omhoog gaan al direct rendement op. En dat is natuurlijk waar beleggers in geïnteresseerd zijn.

Goud kopen via een goudmijn is ook een optie om fysiek goud in bezit te krijgen. Hierbij wordt het goud gekocht van de bedrijven die het goud uit de grond halen. Zeer aantrekkelijk, maar ook risicovol. Want mijnen zijn bedrijven, net als andere ondernemingen, die dus ook bij tegenvallende prestaties kunnen sluiten of failliet kunnen gaan.

Ook is goud kopen via een trustfonds een optie, zoals een EFT (Exchange Trade Funds). U wordt dan geen fysiek goud gekocht, maar aandelen in een fonds dat goud bezit. Tijdens de openingsuren van de aandelenmarkt kunnen de aandelen verhandeld worden. Het aantrekkelijk van goud kopen via een trustfonds is dat u zonder daadwerkelijk goud te bezitten toch kunt profiteren van de stijgende goudkoers. Overigens moeten over de verrichte handeling wel transactiekosten worden betaald, zoals ook bij andere activiteiten op de beurs gebruikelijk is.

Wie fysiek goud koopt, doet er ook verstandig aan rekening te houden met de hieronder genoemde aspecten. Allereerst het zuiverheidpercentage van goud. Hiermee wordt de kwaliteit van goud uitgedrukt. De meest zuivere vorm heeft een zuiverheidgehalte van 99,9% goud en wordt ook aangeduid met 24 karaats goud. Ten tweede is het ook zaak te kijken naar de goudprijs. De prijs van goud zit al vele jaren behoorlijk in de lift en naar verwachting zal de prijs ervan verder stijgen, aldus de analisten. Voor wie in goud wil investeren is dat natuurlijk aantrekkelijk. Zo is de kans groot dat uw investering op termijn een aantrekkelijk rendement zal opleveren. Overigens bij gouden munten speelt naast de goudprijs ook de verzamelwaarde van het muntstuk een rol. Dus is het een zeldzame munt? Al met al is het goed om u ook in deze zaken te verdiepen voordat u daadwerkelijk tot goud kopen overgaat.

Wilt u fysiek goud kopen? Dan is het natuurlijk ook van belang na te denken over de opslag van het kostbare edelmetaal. Kan het goud thuis in een kluis worden opgeslagen? Dat is heel prettig, maar u moet er dan wel voor zorgen dat de beveiliging optimaal is. Als u het in huis bewaren van goud geen prettig idee vindt, kunt u ervoor kiezen een goudkluis te huren bij een gespecialiseerd bedrijf. Die staat namelijk garant voor een perfect beveiligde omgeving voor uw goud. Dit is een optie waar diverse mensen voor kiezen vanwege onder andere de zekerheid. Het nadeel van goud bij een specialistische onderneming in bewaring geven, is de prijs. De huurkosten en de bijkomende verzekering “eten” een deel van de mogelijke winstmarge op. Maar als u goud koopt, bent u er zo wel van verzekerd dat uw investering veilig is weggeborgen.